Sidst opdateret d. 25-04-2010
Fra 5mx til netpad 1200

Linux maskotten Tux Psion computere i alle varianter

Publiceret 04-07-2003

Efter at have levet og arbejdet med både Psion Serie 3 og 5 gennem mange år var turen nu kommet til den ultimative Psion PDA - netpad 1200

Min knap 4 år gamle 5mx stod efter flere store reparationer foran sin snarlige udskiftning og det store spørgsmål var naturligvis, hvad skulle jeg have i stedet? - skulle jeg skifte platform til Pocket PC eller PalmOS, eller skulle jeg fortsat holde mig til SymbianOS? - der var to forhold som blev afgørende for valget.

    Jeg kan mægtig godt lide den måde SymbianOS fungerer på, idet jeg mener at det er et meget stabilt og intuitivt operativsystem som opfylder mine ekstremt høje krav, både med hensyn til multi-tasking, funktioner og for at have fuld kontrol over alt på maskinen.
    Gennem de seneste 6 år har jeg anskaffet så meget software til platformen, både kommercielt, freeware og shareware, så det havde jeg ikke lyst til at skulle smide ud fordi jeg skulle starte på en ny platform.

Så dermed var det afgjort at det igen skulle være SymbianOS, og da ingen andre end Psion på nuværende tidspunkt laver SymbianOS PDA'er måtte det jo igen blive sådan en. Når man så alligevel skal tage springet, hvorfor så ikke tage det fuldt ud og anskaffe den ultimative Psion PDA? - som sagt så gjort.

Valget af netpad...
...er mere kompliceret end som så, da netpad modellerne er ikke almindelige PDA'er i lighed med Pocket PC og PalmOS modellerne. Det er faktisk terminaler, som er beregnet til det industrielle marked, men det forhindrer naturligvis ikke at private brugere sagtens kan bruge dem. Konceptet er udviklet af et firma ved navn Teklogix. Psion opkøbte firmaet så det i dag hedder Psion Teklogix. Det er beliggende i Canada og alle Psion modeller bliver fremstillet her. I og med at det er en terminal er der nogle forhold som er meget anderledes end for almindelige forbrugerprodukter. Når man bestiller en netpad, angiver man de specifikationer der ønskes, hvorefter den bliver bygget som et samlesæt. Endvidere er der 3 forskellige serier, der igen er opdelt i 2 modeller.

Jeg besluttede mig for netpad 1200 fra 1000 serien. Den har følgende specifikationer:

    64MB SDRAM
    32MB FlashROM
    StrongARM SA-1110 processor på 206,438MHz
    256 farvers transmissive LCD skærm på 640 x 240 punkter
    Lithium-ion batteri på 875mAh
    580 gram
    215 x 85 x 25 mm
    MMC/SD port
    Navigationsknap
    Programmerbare funktionstaster

netpad'en er OS agnostisk og kan således både køre SymbianOS v5.0 og Microsoft CE.NET. I begge operativsystemer understøttes både stående (portrait) og liggende (landscape) modus. Men det er dog de færreste tredjeparts programmer som ligeledes understøtter dette.

ROM'en indeholder det fulde styresystem, men i modsætning til øvrige gængse PDA'er er der kun to programmer indlæst, det er Data og Intent. Forklaringen er igen den simple, at det er en industricomputer og brugeren skal kunne sammensætte programudvalget efter eget ønske. Det betyder at man selv skal installere de programmer, man vil benytte. De tilgængelige programmer er: Agenda, Barcode, Calc, Comms, Contacts, Data, Email, Jotter, nFTP, Opera, OPL, Record, Sheet, Signapp, Sketch, Spell, Time og Word.

Når man ser på netpad'en er man ikke i tvivl om dens robusthed. Selve det ydre design er lavet af en slagfast plasticlegering, som igen er armeret med gummiforstærkninger på alle leder og kanter, så disse altid vil absorbere stød ved fald. Alle kritiske steder, såsom batteri, RS232 port, mikrofon, højttaler og udvidelsesport er alle forsynet med en gummimembran. Alt dette giver netpad'en en IP (Ingress Protection) rating på 67, hvilket vil sige, at den er fuldstændig støvtæt og kan klare en tur under vandet i 1 meters dybde i 30 minutter.
Samlet set gør det selvfølgelig netpad'en til en klods på 580 gram som kan virke meget voldsom lige ved første øjekast. Men efterhånden vænner man sig til størrelsen, og samtidig kan man virkelig mærke at det er en robust maskine som kan tåle mosten. Der er ikke noget fimset tingel tangel nogen steder som kan gå i stykker bare man kigger på det.
MMC/SD kort porten er forsynet med en enkel og smart låseanordning som langt overgår de tilsvarende lukkeanordninger på 5mx og S7.

Selvom der i specifikationerne kun nævnes MMC kort som udvidelsesmulighed, kan netpad'en sagtens klare SD kort også. Jeg prøvede med et 16MB SD kort, og der var ingen problemer med at se det eller læse data på det. Det synes jeg er en god ting, da SD kort både er hurtigere og har større kapacitet i forhold til MMC kort.

Derfor har jeg købt et SanDisk 256MB SD kort. Det har dog været nødvendig at formatere det specielt til netpad'en med SmartFormat fra Atelier, da det blev ved med at blive korrupt med den fabrikslavede formatering samt standard formatering. Jeg formoder at netpad'en ikke understøtter SD specifikationerne fuldt ud og at SD derfor ikke er nævnt.

netpad'en i dagligdagen...
Dette kan bedst betegnes som noget af en omvæltning i forhold til 5mx'eren, mest fordi der ikke er noget fysisk tastatur. Der er i stedet et virtuelt tastatur som Psion kalder PsiBoard. Dette tastatur kan antage mange forskellige layouts, f.eks. Qwerty, Alphabetic, Dvorak, French, German, International, Tele-pad, Nummeric Pad, Time Pad, Time Offset Pad, Latitude Pad, Longitude Pad, Number Editor Pad og Number Editor (EU). Tastaturet kan enten vises på en del af skærmen, hvor det kan flyttes rundt eller på hele skærmen.

Det sværeste er at skrive længere tekster - det går bare ikke så hurtigt som på 5mx, men med makro programmet ExAb har jeg lavet makroer til de ord, vendinger og sætninger som jeg oftest bruger, og kan så med få tastetryk få dem skrevet. Det er en enorm hjælp.

Ligesom andre Psion maskiner har netpad'en også Silk screen, men her kaldes det Command icons og ser således ud:

De fleste gængse ER5 applikationer kan køres på netpad'en, men der er visse som volder problemer. Det er alle spil fra RMR Software. De går alle sammen ned efter opstart. Jeg formoder det er processoren som er for hurtig. Derimod fungerer øvrige RMR Software applikationer uden problemer.

netpad'en er udstyret med en helt speciel JVM (Java Virtual Machine) i form af TAO "with Intent" som gør den til en seriøs Java platform.

Jeg har nu i skrivende stund haft min netpad i over 4 måneder og må helt klart sige at jeg bliver gladere for den for hver dag der går. Jeg har vænnet mig til det virtuelle tastatur og at visse ting skal gøres anderledes end på 5mx og S7. Så jeg har på intet tidspunkt fortrudt købet af min hidtil dyreste PDA.


Kontakt: Jeg kan kontaktes via       GnuPG nøgle

Copyright © Michael Degn, 2002-2022.  Dette værk er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår som 2.5 Danmark Licens.
Tilbage til toppen
Tilbage til SymbianOS
Tilbage til forsiden

Valid XHTML 1.0! Valid css

Besøg siden 28.09.2003