Sidst opdateret d. 25-04-2010
Livet med Nokia 9210

Linux maskotten Tux Psion computere i alle varianter

Publiceret 04-02-2002

Nu har Nokia 9210 Communicator været på markedet i et stykke tid, og den fik for nogle måneder siden prædikatet >>Europas mest solgte smartphone<<.

Selvom der findes andre smartphones, er Nokia 9210 på nuværende tidspunkt den eneste, der byder på nogle fornuftige og brugbare funktioner, når man tager størrelsen i betragtning.

Nokia gør meget ud af at markedsføre 9210 som en PDA med indbygget telefon, men det er efter min mening helt forfejlet, da det korrekte er en telefon med PDA funktioner, set ud fra et professionelt synspunkt.
Grundliggende er det jo modstridende funktioner man forsøger at bygge sammen - en telefon skal helst være lille og diskret, mens en PDA skal have en vis minimumsstørrelse for at være brugbar. En sammenbygning vil derfor altid medføre forskellige kompromiser for begge funktioner.

Nokia er dog sluppet forholdsvis godt fra deres forsøg. Sloganet om det mobile kontor holder langt hen ad vejen, men jeg vil dog aldrig lade Nokia 9210 erstatte min Psion Serie 5mx, dertil er den simpelthen ikke alsidig nok. Derimod fungerer den fint som supplement til min Psion.


Indtrykket

Det første indtryk man får af 9210 er temmelig positivt. Med sin sølvfarvede front fremstår telefonen virkelig i et lækkert finish. Telefonen ligger godt i hånden, og selvom den efter nutidens forhold måske er noget stor, sammenlignet med andre telefoner, virker den ikke specielt klodset. Jeg vil endda sige, at bliver den mindre, bliver den ubrugelig.

En smart ting ingeniørerne hos Nokia har fundet på er profiltasten på fronten. Med den kan man nemt og bekvemt skifte profil. Det er nu dejligt hvis man sidder i møde og ikke vil forstyrres, eller hvis man skal ud at flyve. Så vælger man bare fly-profilen og telefon slukker og kan ikke bruges, men PDA delen kan fortsat bruges...smart!!!

Når man åbner for telefonen, åbenbares en 4096 farvers aktiv matrixskærm med en opløsning på 640 x 200 punkter. Grafikken er utrolig flot, også set i forhold til forgængeren 9110, der kører på GeOS systemet.

Selve tasterne er ikke store og egner sig ikke til indtastning af større afhandlinger, men en SMS-besked eller kort email i ny og næ kan sagtens gå an. Programtasterne er endnu mindre og med mine pølsefingre skal jeg være ekstra forsigtig. Ind i mellem kan jeg godt have svært ved at ramme præcis, og derfor undgår jeg så vidt muligt også alt for mange indtastninger.
Når først man begynder at arbejde med Nokia 9210 kommer man hurtigt til den erkendelse, at de 8MB system SDRAM og 2MB intern FlashRAM simpelthen er for lidt at arbejde med. Der burde som et absolut minimum have været 16MB.

Processoren er en 32-bit ARM9 RISC CPU på 52MHz, men den er bare er så langsom, at man tror det er løgn. Som kompensation for rå regnekraft har 9210'eren til gengæld en lang batterilevetid, som nemt kan holde i en uges tid ved normal brug.


Kompatibilitet og dataoverførsel/datamigrering

Nokia 9210 Communicator er udstyret med Symbian OS v6.0, der bygger på Crystal licensen, hvilket giver nogle forbedringer i forhold til den gamle ER5, men samtidig også nogle begrænsninger på visse punkter. Kompatibiliteten med Microsoft er blevet meget bedre, og det betyder at der nu kan arbejdes med Word, Excel og Powerpoint i 95/97/2000-formaterne direkte på 9210'eren. Til gengæld er der ingen bagudkompatibilitet til ER5 platformen. Det skyldes først og fremmest, at ER6 anvender Unicode tegnsættet mens ER5 bruger det mere begrænsede ASCII IBM 1252 tegnsæt.
Derudover er der forskel på den GUI, der benyttes. ER5 benytter en GUI ved navn EIKON, mens ER6 benytter UIKON og CKON.

Nokia 9210 understøtter ikke OPL programmer overhovedet. For at kunne køre et OPL program på en maskine kræves der en såkaldt OPL Runtime Code, også kendt som en OPL interpreter, hvilket er den del, der fortolker et OPL program så det kan afvikles. Denne del er fuldstændig udeladt på Nokia 9210, men Symbian har efter massive krav udviklet Symbian OPL Runtime Code, der er en Alfa-version på nuværende tidspunkt. Denne skal installeres inden man forsøger installation af et OPL program. Du kan downloade Symbian OPL Runtime Code via dette link ( http://www.symbiandevnet.com/downloads/sdks/v6/crystal6oplsdk.htm )
Hvis man vil installere flere programmer, der er skrevet i OPL, skal man være opmærksom på at disse ikke kan blandes med forskellige versioner. Det betyder, at når ét program i en serie opgraderes, skal de øvrige programmer i serien ligeledes opgraderes.
Nokia 9210 understøtter heller ikke databaser (Epoc Data), men der er understøttelse af DBMS (Database Management System) databaser i forbindelse med tredjepartssoftware (f.eks. SmallBase). Af samme grund er der ingen hjælpefiler i database-formatet som vi kender dem, men i stedet i et specielt tekstformat.
Samlet set betyder dette, at der hverken kan udveksles programmer eller datafiler. Kun enkeltposter i Kalender og Kontakter programmerne kan udveksles, da de understøtter samme IrDA protokol.

Undtagelsesvis er mbm (Epoc picture) filer til en vis grad kompatible. På ER5 kan disse mbm filer maksimalt være i 4-bit gråtoner = 2^4 (16 gråtoner) eller 8-bit farver = 2^8 (256 farver), hvorimod Nokia 9210 anvender 12-bit farver = 2^12 (4096 farver). Man kan godt kopiere disse filer mellem platformene og se dem på maskinerne, men man skal passe på hvad man gør.
Derudover er standardformater såsom txt, gif, jpg o.s.v. naturligvis også kompatible.
Alt dette gør naturligvis at man skal tænke sig godt om, hvis man påtænker at udskifte sin Psion / Ericsson PDA med en Nokia 9210.
I de 2 efterfølgende afsnit vil jeg beskrive hvordan man alligevel kan foretage dataoverførsel mellem ER5 og ER6 platformen.


Via PsiWin

Den umiddelbare løsning kan sagtens være via PC. Med en moderne PC med 2 COM porte er det forholdsvis simpelt. Hvis du har PsiWin v2.3x installeret er det bare at installere PC Suite for Nokia 9210 Communicator også. Programmet vil dog komme med en advarsel om at du har PsiWin installeret, men den skal bare ignoreres.

Når begge programmer er installeret skal de konfigureres så de ikke konflikter. PsiWin kan sættes til at bruge COM port 1 og PC Suite for Nokia 9210 Communicator kan sættes til at bruge COM port 2, eller omvendt.
Nu kan både Psion PDA'en og Nokia 9210 tilsluttes, og ved at bruge PC'en som mellemstation kan der overføres filer mellem disse maskiner. Epoc Word dokumenter kan konverteres til f.eks. Microsoft Word og derefter overføres til Nokia 9210. Epoc Sheet til Microsoft Excel o.s.v. Der kan dog ikke overføres filer direkte fra Psion til Nokia på denne måde.

Som tidligere nævnt er der ikke noget databaseprogram i Nokia 9210 og derfor er der i øjeblikket kun én mulighed for at overføre denne form for data. SmallBase er designet til både ER3, ER5 og ER6 platformen (bemærk at der bruges forskellige programmer til disse platforme). Ved at konvertere sin Epoc database til en SmallBase tabel bliver det nærmest en leg at udveksle data mellem Psion og Nokia (vil man migrere sine data til Nokia 9210, uden mulighed for efterfølgende synkronisering, behøver man ikke først at konvertere sin Epoc database til Smallbase format, men kan straks eksportere den).

Opbygningen af tabellerne, d.v.s. etiketterne og deres indbyrdes placering skal være identiske på både Psion og Nokia. Det kan f.eks. være sådan, at man har opbygget en del forskellige og komplekse tabeller på sin Psion PDA og bare nogle tomme tabeller på Nokia 9210. Man eksporterer så hver enkelt tabel fra Psion til en fil i et passende format, det kunne være en CSV fil i et semikolonsepareret format. Via PC'en kopierer man denne *.txt fil over til Nokia 9210.

I SmallBase vælger man Importer - CSV (txt) (skift+ctrl+i), vælger den ønskede fil, hvilken tabel den skal importeres i og den ønskede separator. Når importen er afsluttet, er dataene i tabellerne identiske. Desværre kan filtre og farver ikke overføres på samme måde, men skal laves manuelt.
Når der fremover tilføjes nye poster i de forskellige tabeller, behøver man kun at eksportere disse nye poster, og her giver SmallBase netop muligheden for at vælge mellem at eksportere alle eller udvalgt post(er). Disse importeres igen efter ovenstående fremgangsmåde på Nokia 9210 og igen er maskinerne synkroniseret.


Via infrarød

Ovenstående bliver dog for bøvlet i længden, men det er der da heldigvis råd for. ER5 benytter sig af IrOBEX standarden, men er begrænset til kun at kunne overføre enkeltposter fra Kalender og Kontakter programmerne, når der indgår fremmede IrDA enheder. Med programmet plBeam brydes denne begrænsning og der kan sendes og modtages filer via infrarød som normalt.
Når der sendes filer til Nokia 9210, modtages disse i Indbakke som Fjernenhed. Her kan de åbnes og gemmes. Filer til SmallBase kan efterfølgende importeres. Fremgangsmåden vil være den samme som beskrevet i via PsiWin.


Nokia 9210 Communicator som modem

En virkelig stærk feature er muligheden for at kunne bruge Nokia 9210 som både faxmodem og infrarød modem til email og/eller internet sammen med sin PDA. Selvom man kan gøre begge dele fra Nokia 9210 kan der være situationer, hvor det er mere hensigtsmæssigt at bruge sin PDA.

Jeg bruger min Psion Serie 7 til ca. 90% af al min email kommunikation. Hovedsageligt foregår det via mit Psion Gold Card 56K modem, men når jeg er ude bruger jeg mobiltelefon i stedet. Og det fungerer upåklageligt. Selv faxmeddelelser smutter afsted uden problemer. Ved at bruge min Psion kan jeg lagre mine emails med SaveMail, da jeg bruger dem som reference. Den mulighed har man ikke med Nokia 9210, og den kan heller ikke håndtere så store mængder email.


Nokia 9210 i dagligdagen

Alt efter hvad man bruger sin 9210'er til, vil der være forskellige meninger om hvor godt eller dårligt den gør arbejdet. Jeg bruger den i forbindelse med mit arbejde, hvor jeg har mine kontakter tastet ind i Kontaktbiblioteket, så jeg hurtigt og nemt kan ringe dem op eller sende en SMS eller fax.

Da jeg bruger min 5mx til kalender og opgavestyring, bruger jeg stort set ikke kalenderfunktionen i 9210, men den kan da bruges i mangel af bedre. Den kan de samme ting som min 5mx, men skærmarealet er meget mindre, så der er ikke helt det samme overblik.

Kontorprogrammerne fungerer ganske udmærket, men p.g.a. de meget små taster er det begrænset hvor meget man kan holde ud at skrive ad gangen. Henter man derimod dokumenter via email eller PC og blot skal gennemse dem, er det en helt anden sag.

Alt i alt må jeg konkludere, at med de rette værktøjer til rådighed, er Nokia 9210 et dejligt og positivt bekendtskab - også selvom jeg godt kunne tænke mig noget mere saft og kraft, men i sidste ende er det jo et spørgsmål om prisen. Forstår man at udnytte sine værktøjer optimalt, har man her en god og pålidelig partner.


Køb Nokia 9210 Communicator i PDAshoppen!


Kontakt: Jeg kan kontaktes via       GnuPG nøgle

Copyright © Michael Degn, 2002-2022.  Dette værk er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår som 2.5 Danmark Licens.
Tilbage til toppen
Tilbage til SymbianOS
Tilbage til forsiden

Valid XHTML 1.0! Valid css

Besøg siden 28.09.2003